Amperestraat 9 unit b 6372 BB Landgraaf

Facebook

Contact

Bestelbus naar camperbus

WELKE BUS IS GESCHIKT VOOR EEN CAMPER

Wat is dé beste bus voor een camper? Het is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Je bent je waarschijnlijk net aan het oriënteren, wil graag zelf een camper bouwen maar vindt het lastig om een geschikte bus te vinden voor een camper. Dat is het ook. Zeker als het je eerste bus is en je niet zo goed weet wat je wil en/of waar je op moet letten. Inmiddels hebben wij al twee keer dat proces doorlopen en kunnen we je aardig op weg helpen met welke bus je het beste kan kiezen voor een camper.

BEPAAL JE BUDGET EN WENSEN

Sommige mensen hebben direct een voorkeur voor een merk. Wellicht omdat ze daar al reeds goede ervaring mee hebben of goede verhalen over gehoord hebben. Daar is op zich niks mis mee. Het helpt je om al heel gericht te zoeken. Maar of het jou uiteindelijk ook gaat helpen met de beste of geschikte bus voor jouw camper? Je doet er waarschijnlijk beter aan om eerst even een pen en papier te pakken en onderstaande vragen te beantwoorden. Vergeet even je voorkeur (als je die al hebt). Hierna ben je in ieder geval in staat om op basis van je budget en wensen gerichter te zoeken naar een geschikte bus voor jouw toekomstige camper.

VRAAG 1: WAT IS JE BUDGET?

Het budget wil je direct bij aanvang scherp hebben. Dit hadden wij helaas niet helder bij het uitzoeken van onze eerste bus in Nieuw-Zeeland. Hierdoor zagen we door de bomen het bos niet meer wat de zoektocht complex maakte. Bepaal dus vooraf heel duidelijk je totale budget en wat je hiervan wil besteden aan de lege bus als voor het ombouwen hiervan. Zodoende kan je sneller filteren wat je zoektocht veel eenvoudiger maakt.

kosten bus voor camper

VRAAG 2: HOEVEEL ZITPLAATSEN WIL JE IN JE BUS?

Het aantal personen waarmee je in een buscamper wil gaan reizen bepaalt eigenlijk direct hoe groot jouw bus moet gaan zijn. Wil je met niet meer dan twee personen reizen zul je uiteraard minder ruimte nodig hebben dan dat je bijvoorbeeld met het gezin wil gaan reizen. Meer mensen betekent sowieso meer zitplaatsen. Houd rekening met het feit dat als je een bus van na 07/’12 koopt dat je zitplaatsen in de rijrichting gemonteerd moeten worden en dat deze aan strenge montage eisen moeten voldoen tijdens de camper keuring door de RDW.

Extra zitplaatsen camper

VRAAG 3: WELKE FACILITEITEN WIL JE IN JE BUS?

De één wil een douche, wc, airco, warm water of een koelkast en de ander neemt genoegen met slechts koud water en een eenvoudig bed. Je wensen hierin zijn wel van invloed bij het aanschaffen van een geschikte bus voor een camper. Een aparte douche ruimte neemt natuurlijk meer ruimte in. Je doet er daarom goed aan om vooraf duidelijk op papier te zetten wat je graag in je bus wilt hebben aangezien dit de benodigde grootte beïnvloedt.

Camper Airco Dakkoof

VRAAG 4: WAAR WIL JE HEEN REIZEN MET JE BUS?

De steeds strenger wordende milieuwetten beperken met name steeds meer de dieselauto’s. Eigenaren van een oudere dieselauto betalen per 1 januari 2020 een toeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Op de website van de RDW kun je de fijnstofuitstoot van een bus bekijken. Daarnaast zorgen nieuwe milieuzones voor een verbod in steeds meer steden. En dat zal in de toekomst alleen maar groter worden. Hoe ouder je diesel bus, hoe meer je beperkt wordt in toegang tot steden. Houd hier dus rekening mee bij de aankoop van je bus!

Van Life – buspolis.nl

VRAAG 5: HOE COMFORTABEL WIL JE LEVEN IN EEN BUS?

Onze eerste bus in Nieuw-Zeeland had een mooie bed-bank-constructie die je eenvoudig kon omtoveren tot twee banken of een tweepersoonsbed. Super handig. Maar als je een half jaar lang elke dag 2x je bed-bank-constructie moet omtoveren, inclusief je bed opmaken met linnen verlang je soms wel eens naar meer comfort. Daarnaast konden wij niet staan in onze buscamper wat voor iemand die 1,93 cm is niet altijd ideaal is. Daarom hadden wij bij onze nieuwe bus 2 keiharde eisen: een groot vast (lengte)bed en we moesten er allebei in kunnen staan. Geloof ons, dat is geen overbodige luxe! Zeker niet als je er full-time in leeft en werkt. Maar goed als je 1x per jaar 2 weken op vakantie gaat kan dat wellicht weer wat anders zijn. Stem het dus goed af op je persoonlijke wensen. Tip: huur eens een camper en ontdek wat echt wat je echt belangrijk vindt.

NOTE: jouw lengte bepaalt of je een dwarsbed kunt plaatsen of niet. Dit heeft gevolgen voor de benodigde breedte en lengte van de bus. Zo zijn sommige bussen breder (Citroën Jumper, Fiat Ducato) dan andere modellen (Mercedes Sprinter, Renault Master).

Camper bouwen met een volledige bouwgids

VRAAG 6: HOE BELANGRIJK VIND JE KWALITEIT IN EEN BUS?

Of je nou een auto koopt of een bus. Kwaliteit bij een tweedehands vervoersmiddel blijft altijd lastig in te schatten. Tenzij je voor nieuw gaat. Maar zelfs dan kunnen er binnen de eerste 50.000 km al onverwachts reparaties moeten plaatsvinden. Wanneer doe je het goed? Dat weet je pas als je gekocht hebt en een paar jaar in de bus hebt gereden. Wij hebben ooit een tweedehands auto gekocht in Vancouver voor onze roadtrip door Canada en Amerika. Achteraf een kat in de zak. Wat bleek? Lekke radiator, bijna geen remschijven en een stukke koppakking. Nu is dat wel een extreem geval maar het is wel gebeurd. En we lezen wel vaker verhalen van mensen die een bus net hebben omgebouwd en ze erachter komen dat het hele onderstel is verroest. Dus leer van onze fout!

In de zoektocht naar een bus kan je soms door je enthousiasme verblind raken. Maar kies vooraf ALTIJD voor een onafhankelijke aankoopinspectie (bijvoorbeeld door mijnautocoach.nl). Laat je bus volledig checken. Het kost je misschien € 150, maar op een groot bedrag is dat het dik waard. Vergeet dan niet ons kortingsboek camper bouwen te kopen. Hiermee ontvang je onder andere € 25 korting op een aankoopinspectie. Bepaal voor jezelf vooraf een minimum bouwjaar en maximum aantallen kilometers. Nogmaals, het zegt niet alles, want er zijn bussen die de 600.000 halen maar het kan je helpen om gerichter te zoeken. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een bus uit 2014 met slechts 50.000 km op de teller. Mede ook met het oog op de toekomst, dat we er lang mee kunnen rijden en mochten we hem ooit willen verkopen, dit ook voor een mooie prijs kunnen doen. Zelfs als we er flink in hebben gereden.

WAAR REKENING MEE TE HOUDEN

Voordat je nu direct begint met zoeken naar een geschikte bestelbus, lichten we hieronder eerst nog een aantal zaken toe waar je rekening mee dient te houden:

Bij het kopen van bestelbusjes krijg je meestal nog te maken met het betalen van BPM. Dit komt omdat bedrijfswagens geen BPM hoeven te betalen. Als je een bestelbus als particulier koopt betaal je wél BPM. Je betaalt in dat geval dus meer dan alleen de verkoopprijs. Hoe ouder de bus, hoe lager de rest BPM.

Vergeet ook niet de BTW. De prijzen die online bij bedrijfswagens zichtbaar zijn, zijn zonder BTW van 21%.

Kijk naar de ledige massa van de bus (gewicht zonder belading en passagiers) en de toegestane maximum massa (TMM). Kies een bus met een toegestane maximum massa van 3300 of 3500 kg. Bij een TMM van 3000 kg heb je namelijk zeer weinig marge voor het bouwen en de belading.

Kleinere buscampers zijn vaak goedkoper, rijden zuiger, maken minder geluid en zijn makkelijker te parkeren dan grotere bestelwagens.

Doe altijd een onafhankelijke aankoopinspectie. Deze checken bussen o.a. op schade, roest, eventuele verfsporen en uiteraard de motor en de rest van de bus.

Als je een bus ombouwt tot camper ben je verplicht deze te registreren als zijnde ‘camper’. Dit moet je laten doen bij een RDW keuringsstation. Om een bestelbus om te laten zetten naar camper moet je voldoen aan de inrichtingseisen van de RDW. Hiervoor betaal je wel eenmalig een vergoeding. Het is ontzettend belangrijk dat je op de hoogte bent van de regels zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Uiteraard moet je net als een normale auto ook je camper gewoon wegenbelasting betalen. Echter kun je als camper in aanmerking komen voor het zogenaamde ‘kwarttarief’ waarmee je 75% korting krijgt op het reguliere tarief. Dit komt omdat campers normaal gesproken veel minder van de weg gebruik maken dan normale auto’s. Om voor het kwarttarief in aanmerking te komen dien je wel te voldoen aan een aantal inrichtingseisen van de belastingdienst.

Bestelbus camper afmetingen opmeten TIP: Neem een meetlint mee bij de bezichtiging. Ondanks dat je de afmetingen van een bestelbus online kunt opzoeken, krijg je een veel beter beeld van de beschikbare ruimte wanneer je daadwerkelijk in de bus staat.

GERICHT ONLINE NAAR EEN BUS ZOEKEN

Nu je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving omtrent omgebouwde campers en jouw wensen helder hebt, kun je gericht online zoeken naar een bus. Veel websites beschikken tegenwoordig over handige filter systemen die bussen die niet binnen jouw budget en/of wensen passen direct uit kunnen sluiten. De volgende websites beschikken over een groot aanbod aan tweedehands bestelbussen maar als je op Google zoekt naar bestelbus occasions of bestelwagen occasions vind je er nog veel meer:

Bestelbus.nl

Ruinemans Bedrijfswagens

Bestelauto’s op Marktplaats

Bedrijfswagen.nl

Dutch Vans

WELKE TYPE BUSSEN ZIJN ER VOOR CAMPERS?

Om jouw zoektocht iets makkelijker te maken naar een geschikte bus om deze om te bouwen tot camper hebben wij hieronder de meest populaire bussen van dit moment voor je op een rijtje gezet. We hebben onderscheid gemaakt in de grotere en wat duurdere bussen en de kleinere, wat goedkopere bussen. We beginnen met de grotere bestelbussen. De formaten van bussen worden aangeduid met zogenaamde lengte en hoogte maten. Bijv: L2/H2. Helaas is hier geen standaard voor. Daarom hebben we hieronder ook alle formaten handig in een overzicht geplaatst wat jou helpt om de beste bus voor jouw toekomstige camper te kunnen vinden. Kijk goed naar de lengte en breedte van de bus en of je jouw gewenste faciliteiten hierin passen. Heb je er eentje op het oog? Maak dan een gedetailleerde camper indeling om te bepalen of daadwerkelijk alles erin zou passen. Dat voorkomt teleurstellingen!

MERCEDES SPRINTER BUS

Mercedes sprinter bus

RENAULT MASTER BUS

VOLKSWAGEN CRAFTER BUS

FIAT DUCATO BUS

Fiat Ducato Bus

OPEL VIVARO BUS

VOLKSWAGEN T5/T6 BUS

CITROËN JUMPER BUS