Amperestraat 9 unit b 6372 BB Landgraaf

Facebook

Contact

Bestelbus verzekeren

Bestelautoverzekering

Bestelauto: privé- en zakelijk gebruik

Gebruik je een bestelauto voor je eigen bedrijf of je heb een bestelauto van de zaak? Dan moet je je bestelauto zakelijk verzekeren. Een particuliere autoverzekering geeft je namelijk niet altijd de juiste dekking. Je hebt een dekking nodig voor zakelijke ritten. Denk bij zakelijke ritten bijvoorbeeld aan klantbezoek en woon-werkverkeer met een bedrijfsbestelauto. Onder zakelijk gebruik valt bijvoorbeeld:

Rijd je met je eigen auto slechts naar je werk en terug? Dan valt dit onder privégebruik.

Grijs kenteken

Het begrip grijs kenteken is eigenlijk alleen een administratieve naam voor bestelauto’s en vrachtwagens. Het kenteken is van bestelauto’s is namelijk gewoon geel. Vroeger was kentekenbewijs deel 1 van de bestelauto’s grijs, daar komt de naam vandaan. 

Zogenaamde grijze kentekens hebben wel een andere opbouw van de letters en cijfers. De letters beginnen vaak met een B of V.

Een bestelauto met een grijs kenteken kun je privé of zakelijk gebruiken. Als je de bestelauto zakelijk gebruikt, heb je verschillende belastingvoordelen. Gebruik je de bestelauto alleen privé? Dan gelden deze voordelen niet. Een uitzondering hierop is als je mindervalide bent. Dan kun je in sommige gevallen wel gebruikmaken van belastingvoordelen.

Bestelautoverzekering bij Buspolis.nl

Bestelwagen verzekeren:

Bestelauto en belastingvoordelen: zo zit dat

Bij het zakelijk gebruik van je bestelauto zijn er verschillende belastingvoordelen:

Vrijstelling BPM en je bestelauto

De BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen) hoef je sinds 1 januari 2007 niet meer voor te schieten bij de koop van een bestelauto. Je krijgt namelijk automatisch een vrijstelling van omzetbelasting als je ondernemer bent. De Belastingdienst eist wel dat je meer dan 10% van je jaarlijkse kilometers zakelijk rijdt. Ook moet je de BPM alsnog betalen als je in één van deze situaties zit:

Bij het afsluiten van een bestelautoverzekering kun je ook aangeven dat je de BPM wil verrekenen. De verzekeraar rekent met een cataloguswaarde. Deze waarde wordt verlaagd met het BPM bedrag als je dit aangeeft. Hierdoor betaal je dan minder premie.

BTW aftrek bij je bestelauto

Koop je een bestelauto voor je bedrijf? Dan tel je de bestelauto voor de inkomstenbelasting op bij het vermogen van het bedrijf. Bij de koop van een bestelauto wordt er BTW in rekening gebracht. Wanneer je BTW belaste werkzaamheden uitvoert voor je bedrijf, kun je de BTW over de koop van je bestelauto aftrekken. Over privégebruik van de bestelauto moet je wel BTW terugbetalen. Woon-werkverkeer geldt ook als privégebruik. Bij het afsluiten van een bestelautoverzekering kun je aangeven dat je BTW wilt verrekenen. Dit heeft als voordeel dat de cataloguswaarde wordt verlaagd met het BTW bedrag. Hierdoor betaal je minder premie.

Wegenbelasting

Voor een bestelauto die zakelijk wordt gebruikt gelden lagere tarieven voor de wegenbelasting. Als je als ondernemer voor de omzetbelasting bent geregistreerd, wordt het lagere tarief automatisch toegepast. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

Meeverzekeren accessoires voor je bestelauto

Bestelauto’s hebben vaak veel accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een trekhaak, imperiaal, sidebars, belettering of betimmering. Accessoires die af fabriek zijn (zoals bijvoorbeeld een ingebouwde radio of navigatiesysteem) worden bij de cataloguswaarde opgeteld en vallen niet onder de accessoiredekking van je bestelautoverzekering. Alle accessoires die later worden gemonteerd, vallen wel onder de accessoire dekking van je bestelautoverzekering.